Tuesday, 15 January 2013

Majlis Perkahwinan

Event pertama menyambut tahun baru....jemputan untuk membuat persembahan di majlis perkahwinan pada 12 Januari 2013. Jam 9.00 pagi Pak Agus tiba dengan van kuningnya. Meluru semua anak-anak angklung untuk mendapat port yang best dalam van. Hahahahaa.....semua kena dok belakang. Padan muka.
Berpandukan GPS dalam handphone nokia menuju ke Taman Tasik Seremban. Setibanya di kawasan R n R Seremban, berhenti rehat untuk meneguk milo ais dan makan nasi goreng juga untuk membuang air yang berlebihan dalam pundi. Hanya berehat beberapa minit dan perjalanan diteruskan. Jam 10.30 pagi tiba di taman tasik. Tak sesat. Ok....Big Boss sudah sedia menanti kami di kawasan pakir kereta.
Bertemakan warna purple.....pengantin yang akan kami raikan ini. Sementara menanti tukang pukul jido, kami lepak di sekitar taman tasik dengan ditemani nyamuk. Huhuhuhuu.....tak berapa lama kemudian tukang jido sampai dan kami memulakan latihan menggoyangkan angklung dengan diiringi paluan jido. Pemain jido ini merupakan pelajar dari ASWARA.Selesai latihan, kami diminta untuk mengisi perut terlebih dahulu. Kenyang lagi rasanya perut kami ni. Tapi......makan sajalah. Rezeki. Sumbat jew! Selesai makan anak-anak angklung mula menukar pakaian persembahan. Bergambar dan bergambar lagi sementara menanti pengantin tiba untuk diarak.Jam 12.40 kami dipanggil untuk memulakan iringan. Ketukan jido dimulakan maka bermulalah rancangan Hari Ini Dalam Sejarah. Pertama kali pengantin diiringi dengan alunan angklung. Lagu yang dialunkan merupakan lagu Inang Cina yang diubahsuai oleh Big Boss kami Encik Sam.
Sebaik sahaja pengantin duduk di atas buaian pelamin, pengantin mula direnjis.....ade ker? Rasanya pengantin hanya bersalaman dengan sanak saudara pihak lelaki dan perempuan. Selepas bacaan doa lagu Kaulah Segalanya dimainkan. Selesai upacara pengantin mula untuk acara makan beradap. Sebaik sahaja mereka turun, anak-anak angklung berpindah ke bahagian depan tangga pelamin menghadap pengantin yang duduk makan.Anak Kampung

Kaulah Segalanya

Kenanganku
 
Lagu pertama yang didendangkan ialah Tari Tualang Tiga diikuti dengan lagu Anak Kampung, Ubekkan Denai, Kenanganku dan diakhiri dengan lagu Poco-poco. Ingatkan dah habis, mula mengemas alatan. Big Boss datang dan meminta satu lagu lagi dimainkan semasa pengantin memotong kek. Lagu pilihan....kaparinyo. CD ni plak main-mainkan aku plak. Tekan-tekan lagu P.Ramlee yang keluar.....hishhhhh, nasib baik ok pastu! Kek dipotong.....yum....yum...pengantin pun makan kek.

Budak-budak angklung dok target nak makan cendol...pi pi, cendoi dah habis. Sian...takpe, kami terus kemas barang-barang dan menuju ke Pantai Bagan Lalang. Big Boss pun ikut kami juga. Walawey.....tak sangka. Sampai jerkat pantai.....tak sempat kata apa-apa semua dah hilang dari pandangan kecuali beberapa orang yang nak terkucil berlari mengejar tandas termasuk aku! Jam5.00 petang kami bertolak pulang ke Shah Alam. Menanti anak-anak angklung balik seorang demi seorang. Persembahan yang memberangsangkan dari anak-anak angklung pada hari ini. terbaek!No comments:

Post a Comment