Saturday, 18 May 2019

Alam Sentral Part 1 (Busking)

Persembahan pertama kami di bulan Ramadan hari ini di Alam Sentral. 4 buah kereta digunakan untuk membawa kami semua ke sini. Persiapan terus dibuat sebaik sahaja kami tiba di plaza. Menunaikan solat Zohor di sini dan kemudian memulakan persembahan pada pukul 2.15 petang dimulai dengan lagu Ramadhan yang dipopularkan oleh Maher Zain. Setiap persembahan kami ramai pengunjung di sekeliling mendengarkan alunan dari buluh perindu kami. Alhamdulillah, persembahan kami berjalan lancar. Kami menutup persembahan dengan lagu Selamat Hari Raya berentak chaca. Setelah berkemas kami pulang ke sekolah dan bersedia untuk membuat persembahan esok pula dan di sini juga. Tunggu kami dan support kami yang mempertahankan seni warisan nusantara ini.

  

  


Hasil bukilan peminat cilik kami di hadapan pentas. Terima kasih dik non.....pandai dik non tulis naa...

  

Saturday, 4 May 2019

Hi Tea Amal PESAT

Hotel Tenera Bangi? Lokasi yang baharu pertama kali kami ke sana. Bangi sudah biasa bagi kami namun kali ini tempat yang ditujui tidak pasti hanya berpandukan kepada Waze sahaja. Perjalanan memakan masa 45 minit. Laluan ke detinasi agak sibuk tengahari ini. Setelah memakirkan kereta menuju masuk ke dalam hotel dan disambut oleh staf PESAT dan menunjukkan arah ke Grand Ballroom di dalam hotel. Uncle Sam sudah sedia menanti di tepi pentas dan kami memunggah alatan untuk persiapan.


Setelah sedia maka kami memulakan aktiviti bersolek pula. Sang Pria sibuk memakai samping sementara Sang Dewi pula menconteng muka. Alahai...besar sangat kain sampai berpusing lipatan. Kecil sangat anak-anak angklung aku ni.

  

Dari satu lagi ke satu lagi kami test untuk iring VIP masuk......akhirnya tinggal masa 15 minit sahaja untuk kami makan. Berpesan dengan anak-anak angklung makan untuk alas perut sahaja dulu. 

  

Pukul 2.00 petang kami memulakan persembahan dengan lagu Kasih sehinggalah ke lagu Law Kana. Kami menghentikan mainan lagu ini dipertengahan oleh kerana VIP telah sampai. Beliau masuk diiringi dengan bunyian gamelan. Kan sedap tu......Kami alunkan lagu Getaran Jiwa sebelum menutup persembahan buat sementara waktu untuk meneruskan acara majlis. Sebaik sahaja tazkirah selesai kami meneruskan persembahan sementara mereka semua menikmati hidangan. 

  

Brehat seketika untuk majlis penyampaian cenderahati kepada AJK. Beberapa orang anak angklung membantu AJK hadiah untuk diberikan kepada mereka. Berguna juga kami dalam majlis ini ya. Setelah selesai pelancaran laman web PESAT kami menutup tirai persembahan dengan lagu Deen Assalam dan Sway yang dipopularkan oleh Dean Martin.



  

Sekarang waktu kami pula untuk menikmati hidangan. Kuarahkan anak-anak angklung ke meja bufet dahulu untuk mengambil makanan dan kemudian duduk. Aku? Lapar juga.....setelah berbual-buall dengan Tan Sri yang seronok dengan persembahan kami aku menuju ke meja makan dan meminta Patrina untuk mengambilkan aku mee goreng. Namun setelah kujamah ...rupa-rupanya pasta. Adoyai....hilang selera nak makan. Terus makan pencuci mulut dan kemudian beredar untuk mengemaskan alatan.


Siap berkemas kami keluar dari ballroom dan singgah di ruang yang kosong untuk bergambar. Alhamdulillah, kelengahan kami di sini dapat bergambar denga Tan Sri sekali lagi beramai-ramai. Dapat hadiah lagi dari Tan Sri untuk anak-anak angklung. Hadiah bulann puasa katanya. Terima kasih Tan Sri. 




Tuesday, 30 April 2019

Sambutan Hari Guru 2019

Kelab hanya membyat persembahan adhoc sahaja pada tahun ini. Budak-budak minta untuk membuat satu persembahan...lagu Dikir Puteri. Kami memulakan persembahan dan kemudian diikuti dengan persembahan yang lain-lain. Tema pakaian tahun ini untuk guru adalah 'crossculture'. So, dengan bantuan kawan FB Flora Gindi aku menyewa pakaian etnik Iban orang Ulu. Apa-apa pun aku menang kategori pakaian mengikuti tema bagi guru wanita. Aku turut sama menyertai persembahan tarian Borneo dari murid-murid sekolah. Meriah sungguh. Tahun ini aku merayakan Hari Guru....tidak seperti tahun lepas aku banyak menjadi penonton dari jauh sahaja.








Majlis Persaraan Tiga Serangkai

Hujan hari ini. Cuaca hari ini turut bersedih dalam majlis yang dilangsungkan pada pagi ini yang mana 3 daripada 4 orang GKMP sekolah ini akan bersara dan meninggalkan sekolah ini dengan 1001 kenangan pahit dan manis. Setelah dibasahi hujan  lagu Pelangi Petang dialunkan dengan gemersik angklung menyatakan kepergian mereka merupakan kehilangan besar kepada pihak sekolah. Kemudian mereka diiringi dengan lagu Masa SMA untuk dibawa keluar dari perkarangan sekolah. Para pengawas berdiri di kiri kanan jalan mengiringi kepergian mereka. 4 wheel drive menanti mereka dengan penuh sabar. Dalam renyai-renyai hujan mereka dibawa pergi dan dilambai dengan penuh kesedihan.

  





   

Saturday, 27 April 2019

Tirai : Bidasari

Hari ini kami ke KuASH Theatre untuk menontoh Tirai : Bidasari juga memberi sokongan kepada pemain angklung dari SK Bukit Lanjan dan Pusat Jagaan Kanak-kanak Paya Jaras. Selalunya orang menonton kami tetapi hari ini kami menonton orang lain pula. Rehat seketika dari kemelut latihan dan persembahan sepanjang bulan April yang sibuk. Syabas kepada semua peserta teater. Menghiburkan.

  

  

  

  


Saturday, 20 April 2019

Walimatul Urus Helmi dan Nia

Membawa 20 orang ahli secara solo hari ini. Pak Agos peneman setia membawa 15 orang dalam satu van sementara aku membawa 5 orang lagi dalam KIA kesayanganku. Banyak dah jasanya pada aku dan KAW Team ni. Perjalanan memakan masa 35 mnit sahaja. Tidaklah jauh sangat dari sekolah kami. Sampai sahaja kamii terus ke dewan dan Uncle Sam sudah sedia menanti. Sempat mengambil gambar di tangga dewan.

  

Setelah persiapan dibuat Uncle Sam memulakan rehearsal untuk mengiringi pengantin dan kemudian kami pun bersiap-siap. Selesai sahaja kami terus membuat sound check dengan lagu Dag Dig Dug. Jam 11.00 pagi kami memulakan acara makan. Belum semua lauk pauk dihidangkan namun kami teruskan juga untuk mengalas perut sebelum memulakan persembahan.

  

  

Jam 11.45 pagi kami memulakan persembahan dengan lagu Dag Dig Dug dan berhenti dengan lagu A Thousand Years kemudian menuju ke bahagian hadapan dewan untuk menanti mempelai tiba. Sempat juga makan apam balik. Jam 1.10 minit petang mempelai tiba dengan diiringi mat mat motor besar. Orang yang naik  moto tu tak le sado sangat pun. Yang sedang-sedang sahaja. Umur pun yang sedang-sedang sahaja, hahahahahaha. Kami iringi mempelai dengan lagu Inang Cina dan kemudian membuat persembahan di hadapan mempelai dengan lagu Bunga Rampai. Acara merenjis juga kami iringi perenjis dengan lagu Renjis Dipilis.

  





Sebaik sahaja acara memotong kek selesai kami pun mengundurkan diri buat sementara waktu. Wakrtu rehat selama 30 minit diberikan kepada anak-anak angklung untuk menjamuu selera sekali lagi. Jam 3.00 petang kami menghabiskan 3 sisa lagu lagi dan kemudian menutup tirai persembahan dengan bergambar bersama-sama mempelai.




Friday, 5 April 2019

Latihan Majlis Anugerah Cemerlang SMK TTDI Jaya

Sebaik sahaja selesai di sekolah aku, Veronica dan Hazni bergegas pula ke SMK TTDI Jaya untuk membantu mereka membuat persiapan persembahan majlis anugerah cemerlang yang dijadualkan akan berlangsung pada 20 April ini. Aku mempunyai hari ini sahaja untuk mengajarkan mereka dua buah lagu iaitu Empat Dara dan Selamat Datang. Mereka tidaklah berlatiih seperti kelab aku oleh yang demikian agak sukar untuk mereka pelajari dalam waktu yang singkat. Setelah berulang-ulang menempuhi pelbagai kesukaran dan kemarahan guru....hahahaha tu yang tak boleh tahan tu....akhirnya mereka berjaya memainkan lagu-lagu tersebut dengan betul. Harap...dalam latihan mereka sendiri nanti mereka akan ingat kesalahan yang sering dilakukan oleh mereka dan menokok nambah  gerak-geri untuk memeriahkan persembahan mereka. Gud luck guys n gals!

  

  

Majlis Anugerah Kecemerlangan Akademik (MAKA)

Persembahan kali ini anak-anak angklung berlatih sendirian tanpa guru. Hanya menerima arahan melalui whatsapps sahaja. Cikgu CT turut membantu sepanjang kesibukkan aku minggu ini. 7.00 pagi semua hali- dah berkumpul di bilik angklung untuk mengambil alatan masing-masing. Aku arahkan Ehsan untuk membuat persiapan sistem audio bersama-sama Syafiq. Nampak ke'blu'an Syafiq dalam menjalankan arahan guru. Takpelah, first time mengikuti persembahan bersama-sama senior begitu juga dengan Adhwa.


Membuat sekali lagi raptai semasa menanti ketibaan VIP. Alhamdulillah semuanya ok dan berjalan lancar walaupun ada perubahan sedikit dibuat. Namun mereka dapat mengikkut arahan dengan baik. Sebaik-baik sahaja VIP tiba dan disambut oleh para pentadbir kami memulakan persembahan dengan lagu Bunga Rampai dan terus bergambar setelah selesai. Kami iringi beliau ke Bilik Anggerik dengan lagu Gendang 9 pula.



Berehat seketika sementara menanti VIP menjamu selera juadah ringan yang disediakan di bilik tersebut. Berposing lagi kami. Majlis pagi ini kami akhiri dengan iringan lagu Inang Cina membawa VIP ke dalam dewan. Setelah itu kami pun bersurai.