Friday, 27 December 2013

Kempen Jualan Kembali ke Sekolah 2013

27 Disember 2013 tirai penutup aktiviti kelab pada tahun ini. Semuanya berjalan dengan lancar dan teratur walaupun teraksa menunggu....alah tegal kerna biasa bak kata pepatah. Di persimpangan dilema.....salah amek susur keluar....mengambil jalan pintas yang salah...nasib baik jalan belum sibuk pagi ni...ku potong juga ke kiri walaupun sebenarnya tidak boleh!



Tiba di Alpha Angel...salah lagi nak masuk ke kawasan parking. Apa daaa.....at last sampai juga. Encik Sam dihubungi untuk mengambil angklung dalam kereta beliau. Terus masuk ke dalam shopping mall...kedengaran bagpipe mengalunkan lagu. Meremang bulu roma! Siap berkemas maka rehearsal pun dimulakan tanpa kumpulan koir.



Dijangkakan VIP tiba pada pukul 10.30 pagi....sudah pukul 11.00 pagi masih enggak dengar bagpipe berbunyi. Budak-budak koir kerja turun naik pentas jer. Akhirnya tiba juga orang yang dinanti-nantikan. Maka bermulalah peranan kami semua yang terlibat. Kebanyakkan lagu yang kami dendangkan pada hari ini lagu rakyat...terutama lagu kanak-kanak...mengikut tema majlis. Kami hanya memainkan sebuah lagu sebelum perasmian iaitu lagi Tari Tualang Tiga. Asyik salah jer MC menyebut nama sekolah....kali ni dipanggilnya kami Kelab Anjung Wariseni....ulalalala...suda tukar ka?





Selepas aturcara lain berakhir kami memulakan persembahan. Satu demi satu lagu dimainkan.....penjaga PA system pada hari ini ialah DJ termasyur.....Norazlena Lazim. Mengeletar tangan aku nak handle benda tu semua....ini semua poyo! Sebab mika mika sema nak makan ditinggalkan aku dengan PA System tu. Nasib baik berjalan lancar.


Kami lunch KFC hari ni.....nak gi makan kat Chicken Rice...tempat duduk semua dah penuh. Maklum lunch hour. Dah nak sebu perut aku ni...kosong tak makan sejak dari pagi tadi. Nasib baik dapat beli egg custard ngan air jus oren untuk budak-budak ni sebagai alas perut. Perut sudah kenyang...hati suda lapang....berangkat pulang kami ke Shah Alam. Terima kasih kepada semua anak-anak angklung..syabas dan tahniah atas semua persembahan yang telah dijalankan.



Sunday, 1 December 2013

Majlis Perkahwinan Perdana Belia Negeri Selangor 2013

29 November bergerak ke Bangunan SUK....konon nak buat sound check di sana. Setelah mengharungi kepanasan dalam dewan selama setengah jam....kami diberitahu bahawa sebenarnya event berlaku di perkarangan stadium shah alam, hanya pengantin sahaja yang akan berkumpul di sana. Mak aiii....bertolak kami semula ke stadium.

Ingatkan dalam stadium rupa-rupanya di tengah-tengah perkarangan acara Agrofest. Kami menanti lagi....semasa menanti kami ditemubual oleh penganjur event...orang TV9...orang Karangkraf...yang specialnya ada yang turun khas dari Pulau Pinang untuk menyaksikan persembahan angklung. Tapi mereka ada tema...tetapi kami tidak diberitahu akan tema tersebut...macamana ni? Balik dengan penuh perasan kecewa...memang kami tidak akan dapat memenuhi permintaan mereka. Apa-apa pun kami akan buat yang terbaik esok.

7.30 pagi kami bertolak ke stadium bersama-sama Encik Ariffin. Terus ke khemah utama dan membawa barang-barang yang diperlukan. Tak tahu macamana persembahan kami...kejap macam ni kejap macam tu, banyak kepala sungguh...kepala kami yang fenin maaa.....pening arrr! Takpe..apa-apa pun kami yang menurut perintah. Setelah menyusun alatan kami pun mengambi breakfast, nasi lemak dan air mineral. Alhamdulillah...kesian budak-budak ni lewat breakfast mereka pagi ni.






Selepas breakfast kami pun memulakan acara solek menyolek...biasa maa, itu sudah rutin dalam setiap persembahan. Junior dibantu oleh kakak dan abang senior mereka. Pandai juga mereka bersolek walaupun baru 1st time buat persembahan terutamanya kepada Safiqa. Syafina dan Hanusree.




Setelah bersiap posing untuk fotogroup pula. Itu sudah mesti.


Lepak time.....menanti acara bermula...sungguh bosan dan memenatkan dan itu memang rutin dalam setiap persembahan....PENANTIAN.... bak lirik lagu dalam kumpulan Harmoni.....




Akhirnya tibalah juga giliran kami untuk membuat persembahan itu pun atas permintaa MB Selangor.


Kami rehat lagi menanti persemabahan yang seterusnya.  Tiga buah lagu lagi disampaikan sebagai penutup majlis.


Selepas selesai anak-anak angklung pun mnjamu selera. Aku dan beberapa orang lagi mengemas peralatan yang digunakan...takut hujan turun. Selesai makan kami pun bertolak pulang selepas membeli Coconutshake. Uncle Sam belanja lagi. Sempat juga bergambar dengan pengacara TV9.


Tuesday, 26 November 2013

Latihan

Hari ini entah kali yang ke berapa kami buat latihan...masih banyak perlukan latihan terutama untuk pelatih-pelatih muda kami. Hari ini kami cuba memainkan dua buah lagu iaitu lagu Jambalaya dan lagu hndustan dari filem Bobby...Main Shayar To Nahin. Walaupun pelatih muda ada 4 orang dan senior juga 4 orang pada hari ini namun latihan berjalan dengan lancar. Dengarkanlah lagu yang kami 'sumbang'kan ni...lalalalalala!

Jambalaya

Main Shayar To Nahin

Monday, 18 November 2013

News

Sepanjang bulan November ini...aktivit kelab hanya tertumpu kepada latihan untuk ahli-ahli junior sahaja. Mereka banyak ketinggalan...silap aku juga. Leka dengan senior hingga terlupa kepada anak-anak yang baru lahir tu. Setelah digilap hampir sebulan bakat mereka maka terserlahlah bakat masing-masing, namun banyak yang perlu ditingkatkan. Almaklumlah....mereka perlu mengejar semua dalam beberapa bulan sahaja berbanding dengan senior mereka yang telah dua tahun mempelajari semua lagu sedikit demi sedikit.

So, insyaAllah, bakat-bakat anak-anak kecilku ini akan ditonjolkan bersama-sama senior mereka dalam majlis perkahwinan pada hujung bulan November ini di Stadium Melawati Shah Alam. Apa yang membanggakan kelab ini, kami telah mendapatkan seorang pengganti Yaswan tetapi perempuan, Hanusree namanya. Harap-harap anak kecil ini terus kekal dalam kelab ini. Tampak dah mula mesra dengan ahli-ahli yang lain walaupun hanya dia sahaja yang berbangsa India dalam kelab ini.

Hanusree


Apa-apa pun aku bangga dengan kelab ini....masih teguh berdiri, masih didampingi oleh anak-anakku yang cekal dan tabah dalam mengharungi rintangan meneruskan perjuangan dalam bidang seni ini. Semoga mereka akan terus cekal.....dan akhirnya menjulang kejayaan bersama-sama.


Sunday, 3 November 2013

Majlis Perkahwinan Liza dan Izham

2 November menuju ke Dewan Bankuet MBSA bersama van Pak Agus pula disebabkan Encik Ariffin menguruskan PA system dalam majlis ini. Sesampai di sana, barang-barang terus dipunggah ke dalam dewan. Uncle Sam sudah sedia menanti kami di sana. Taklimat terus diberikan kepada anak-anak angklung untuk membawa pengantin ke pelamin, semasa pengantin makan dan bergambar.



Selesai taklimat kami pun menjamu selera setelah siap dihidangkan.


Makeup time....hari ini kami ada juru dandan dari luar yang diimport khas oleh Uncle Sam untuk memakai selendang dipinggang dan memakai tudung. Siap berdandan...posing time.


Sementara menanti pengantin tiba kami lepaking lagi di meja belakang....minum teh tarik, makan bubur kacang. Ada yang sempat lena lagi tu......


Jam 1.45 petang maka perarakan pun dimulakan.....







Sebaik sahaja selesai....anak-anak angklung mengambil tempat di atas pentas dan bersedia untuk acara seterusnya. Selepas pengantin mula beredar ke meja makan maka persembahan pun dimulakan.



Jam 3.15 petang berakhirlah persembahan kami.....berkemas untuk pulang. Hujan lebat mula turun di seksyen 25, terperangkap di sekolah bersama anak-anak angklung.  Apa-apa pun terima kasih anak-anak angklung....you're the best!

Friday, 1 November 2013

Cuti-cuti Malaysia

26 Oktober, hari yang paling dinanti oleh anak-anak angklung Wariseni. Bercuti ke Port Dickson. Pukul 7.30 pagi memulakan perjalanan menghala ke Tol Seremban. Berhenti rehat untuk sarapan pagi di Rehat dan Rekreasi Seremban. Ramainya makhluk....cuti apa gamaknya eh?

Meneruskan perjalanan ke Port Dickson...dipertengahan jalan Arham bertanya, tak jadi ke nak ke Melaka? Ya tak ya juga. Terus capai handphone dan membuat panggilan kat Pendekar Gasing untuk ke sana. Dia akan menanti kami di Banda Hilir nanti.

Perjalanan yang memang tidak dirancang sampai sesat barat. Nasib baik Pendekar Gasing mengambil kami di pertengahan jalan. Lalu kami memulakan aktiviti kami di Banda Hilir dengan bermain gasing.





Lebih kurang sejam kami berada di sana.....kami pun meminta izin untuk beredar ke destinasi sebenar kami. Sempat juga snap sana sini.




Set GPS menuju ke Ladang Burung Kasawari....tetapi memasang niat untuk ke Muzium Tentera dahulu. Sesampainya di sana....tutup bhai! Terus menuju ke pusat bandar dan makan tengahari di warung.


Nak menunaikan solat....tak bertutup pula...so cadangan terus ke apartment dahulu. Selesai dengan kewajipan masing-masing menuju ke Ladang Burung Kasawari. Bertekak dengan budak tiket...ade ke nak caj budak sekolah RM13 sama macam orang dewasa. Lepas jumpa boss...dapatlah harga tiket RM 6.

Macam-macam pengalaman depa dapat kat situ. Tengok jer la gambar-gambar di bawah ni.










Apa-apa pun depa sema enjoy kat sana. Bergambar kenangan di hadapan ladang sebelum balik.


Pulang semula ke PD singgah di Pantai Teluk Kemang. Lepaskan budak-budak bermain di gigi pantai. Udahnya semua basah lencun. Kembali semula ke apartment dan berpesan kepada anak-anak untuk turun pada jam 8.00 malam untuk menikmati makan malam. Sempat menyambut besday 3 orang anak angklung malam ni.....Amnan, Azizah dan Anees. Juga besday kelab. Sudah 2 tahun umurnya. Panjang umurnya....panjang umurnya...... Alhamdulillah, masih gagah berdiri dengan bantuan anak-anak angklung. Tahniah pada semua. Thank u pada Uncle Sam kerana bajet kek besday nih!





Selesai makan, singgah 7Eleven, cuba memenuhi kerenah anak-anak angklung yang nak beli bekal bagai untuk malam ni kat apartment nanti. Setelah wasiat ditinggalkan anak-anak angklung menuju ke apartment. Jam 8.00 pagi ....cek hantaq bekpes nooo....

Bangun pagi, gosok gigi...beli bekpes dan hantar.....ding dong...Azizah turun untuk membawa ssarapan naik ke atas. Nak swimming rupanya depa nih....so aku tunggu di bawah bersama Encik Ariffin. Time kami bekpes pula. Bhaiiii.....ramainya orang di Cafe. Nasib baik dapat tempat. gak-agak dah lenguh lepak kat cafe sementara menanti budak-budak ni swimming....jam 11.30 pagi kami pun check out. Selamat tinggal PD. Jumpa lagi!