Friday, 1 December 2017

Karnival Planet Ummah

Kolaborasi bersama-sama Arkib Negara (Pustaka P.Ramlee) kami di Putrajaya hari ini. Puan Darsilah telah membuat tempahan awal untuk majlis ini. Van daripada arkib negara menjemput kami di sekolah pagi ini. Bertolak sebaik sahaja van sampai di sekolah bersama-sama 14 orang anak-anak angklung. Aku ditemani anak bujangku Haniff hari ini yang akan menjadi jurukamera untukku.


Bersiap-siap pada jam 12.00 tengahari sementara menanti makan tengahari tiba. Hari ini jejaka angklungku memakai seluar kunyit yang baharu sahaja kubelikan, berkemeja putih, bertali leher, memakai topi dan berkacamata hitam. Sementara itu, dara idamanku pula memakai baju lace hitam merah dan berseluar palazo merah. Juga baharu kubeli di GM, Kelang.


Jam 2.30 petang kami menuju ke pentas utama setelah selesai makan dan terus membuat persiapan.
Jam 2.45 petang memulakan persembahan dengan dimulai lagu Aci Aci Buka Pintu.


Persembahan di pentas utama diakhiri dengan lagu Lagenda. Sempat juga kami memainkan lagu Yek Liang Tai Piau Wo De Xin untuk para pelancong dari negara China, Korea, Taiwan....entahlah. Bilaku tanya dari mana mereka tak pandai nak menjawab dalam bahasa Inggeris malahan mereka bercakap dalam bahasa mereka. Maka macam ayam dengan itik berboraklah kami. Merakamkan memori bersama-sama para pelancong sebelum berkemas.


Kembali ke khemah Pustaka P.Ramlee dan membuat persiapan di sana pula. Menghiburkan para pengunjung di booth P.Ramlee bersama-sama Pak Pandir dan kembar P.Ramlee. Ramai pengunjung menonton persembahan kami di sini. Jam 6.30 petang kami beransur pulang ke Shah Alam. Selamat tinggal Putrajaya. Moga kita jumpa lagi tahun hadapan.


No comments:

Post a Comment