Monday, 25 March 2013

Malaysia KL Family Fair, MaTiC, KL

Awal sungguh Pak Ariffin tiba, 2.45 petang sudah terpacak di pagar utama sekolah. Hari ini 23 Mac 2013, kami akan ke KL menuju Jalan Ampang, MaTiC untuk persembahan seterusnya. Pak Ariffin pemandu terkini kami.....mana dapat? Big boss laaa......GPS dihidupkan mengekori Pak Ariffin, takut kalau-kalau terpisah dengan van Pak Ariffin. Jalan agak jem juga...tapi still bergerak, kekadang cam semut, kekadang cam ulat gonggok...ok lah.
 
Jam 3.45 tiba di kawasan parkir Bistro Saloma, hujanlah plaks. Tergesa-gesa mengarahkan anak-anak angklung mengangkat alatan ke MaTiC dalam hujan renyai-renyai. Big boss dihubungi....mencari area persembahan. Walaweh....salah masuk, rupa-rupanya jalan pertama tadi. Terpaksa mengambil kereta semula dan dibawa ke kawasan parking berhampiran pentas.
 
 
 
4.30 petang anak-anak angklung diarahkan berkumpul depan pentas untuk minum petang. Sementara menanti masa, kami  berjalan-jalan ke dalam kedai coklat, huh...mahal nak mati kate orang! Local chocholate but sooooo expensive.
 
 
Berkumpul semula setelah merasmikan semua coklat yang dipromosikan kat dalam kedai tu tadi...pedas pun ada...tapi kureeengggg shedap! Pedas! Tea time, makan kuih bakar dengan hirup teh tarik. makan sekeping coklat yang dibeli kat dalam tadi. Kongsi....kongsi....kongsi.....ahhh! Kalau beli kat luar mau dapat berkeping-keping-keping coklat neh.
 

 
Awan mendung.....habis makan, hujan.....hujan....hujan. Berkampung di belakang pentas. Macam-macam aksi berlaku di belakang pentas. Tengok jew lah....
 Baru jer lepak-lepak, boss dah panggil untuk sound check.....ya ke? Hampir semua lagu kami main semasa sound check....dengarlah, kami upload kat utube. Sampaikan lagu angklung sambutan pun kami main juga, tapi tak sempat rakam sebab dok perhatikan si Sakinah goyang angklung A tak betul sangat, Laju giler....terlocat-locat kawan-kawan dia nak ikut!

 


 
Jam 6.20 petang, persembahan kami dimulakan dengan rasminya. Sebelum memulakan persembahan, MC for de day menemuramah pemain-pemain angklung.Lagu pertama kami lagu Budi Bahasa Budaya Kita dan diakhiri dengan lagu Bugih Lamo. Persembahan yang mantop dari anak-anak angklung. Semakin hari semakin better persembahan mereka. Tengok sahajalah video-video ini. 
 
 
 
Sebelum pulang seperti biasa, bergambar untuk memori dan dokumentasi berlatarbelakangkan nama MaTiC bersama big boss.Sudah pukul 7.15 malam, harus segera beransur pulang sebab nak ke Seremban, ada majlis perkahwinan yang wajib dihadiri. Anak-anak angklung ditinggalkan bersama Pak Ariffin. TQ Pak Ariffin. Bye-bye MaTiC!

No comments:

Post a Comment