Monday, 11 March 2013

Pertandingan Bakat Hari Kraftangan Kebangsaan

Ada merentas desa pula hari ini....beberapa orang anak angklung terlibat sama. Mengeletarlah kaki dan tangan nampaknya lepas ni. Boleh ke dema main angklung pas ni?
 
Pukul 10.00 pagi ke rest room membersihkan diri dari segala peluh setelah berpeluh-peluh menjawab soalan seorang parent yang tidak berpuas hati anaknya tidak boleh menyertai larian merentas desa pagi ni. Ada ke dia kata undang-undang hari persekolahan lain...undang-undang untuk aktiviti kokurikulum lain, boleh datang ikut sesuka hati dia jer apa  nak pakai pun boleh. Ade ke....ceciter, ceciter sket!
 
Eh...melalut plaksss....jam 10.45 pagi bertolak ke Jalan Conlay, parking kereta belakang hotel Royal Chulan. Punya la tak reti bahse...berpusing-pusing nak ke Kraftangan, rupa-rupanya ada shuttle menanti untuk membawa pelawat ke sana. Apa la!

 
Bertanya di kaunter di mana saringan bakat akan diadakan...kat Laman Wau katanya. Menuju ke sana dan melihat masih gelap dan kosong. Berpesan kepada anak-anak angklung agar berkumpul semula di Laman Wau pada pukul 1.30 petang sementara beberapa orang anak teruna angklung mengangkat peralatan angklung untuk dibawa ke sini. Nasib baik ada shuttle ni, kalau tak berpeluhlah kami.
 
Bergambar di hadapan Kraftangan
Jam 1.45 tengahari, kami ke Laman Wau sekali lagi dan mula menguji alatan kami. Lampu dan penghawa dingin sudah mula dipasang...fuh lega noooo. Panas ni! Kaunter pendaftaran dibuka...ambil no.....102, kami peserta kedua akan naik ke pentas. Minta jadi peserta no 3, tak bagi pula. Bersiap-siap untuk ke pentas....Deafbeat memulakan acara. Best juga dengar ketukan mereka. Orang yang tidak boleh mendengar boleh buat sebaik orang normal.
 
 
Giliran kami pula...muka  gelabah jer semua. Memang gelabah pun, semua pergerakan tidak menjadi. Macam lagu yang mereka mainkan 'Serba Salah" semuanya jadi salah! Biarlah....masuk pun sekadar untuk mencari pengalaman. But....ok apa?
 


Habis sudah persembahan kami, menanti 18 peserta lagi. Perut sudah menyanyikan lagu keroncong untuk Ana....ke kantin bersama-sama anak-anak angklung setelah peserta ke 9 menamatkan persembahan. Juri pun nak rehat jap! Mana pula Ariff ngan Sofea ni hilang?
 
Boss dah ada di kantin. Anak-anak mula mengisi perut yang lapar dan tekak yang sudah kekeringan. Teh tarik bersama nasi lemak bungkus...alhamdulillah. Arif ngan Sofea tak gak muncul-muncul lagi. Sempat juga kami menyambut besday anak-anak angklung dari bulan Januari sehingga Mac 2013 di sini. Hepi besday kome! TQ Uncle Sam membekalkan kek dan belanja makan hari ini.
  
Selepas makan kami menuju semula ke Laman Wau. Sudah peserta ke 14. Tertinggal banyak dah kami. Van dah menanti kami....terpaksalah tunggu. Keputusan pun diumumkan....seperti yang dijangkakan peserta-peserta yang kami agak dapat masuk final tepat sekali. Kami? Hanya berjaya di saringan sahaja. Tidak mengapa...cuba dan cuba lagi. Kelemahan mesti diatasi! Jam 6.00 petang mula beransur pulang. Bye-bye kraftangan, jumpa lagi.
 

 
 

No comments:

Post a Comment