Thursday, 13 December 2012

Uji Bakat Mimpi Ke Bintang

Hari Khamis, 13 Disember 2012, kami akan ke Senawang menuju Kompleks Penyiaran RTM untuk menguji bakat kami yang tidak diketahui tahap mana. Anees, seperti biasa lewat. Minah ni...dah le lewat, tengok kasut...warna pink. Walaweyhhhh.....nasib baik mak dia pantas terbang membawa kasut hitam. Kalau tak ganjil le sorang ni.
 
Perjalanan ke sana mengambil masa satu setengah jam dengan kelajuan antara 100-110km/jam. Ikut had laju. Setibanya diperkarangan kompleks, terus menuju ke meja pendaftaran bersama Arham untuk menghantar borang. Kemudian kami ditunjukkan bilik uji bakat. Degupan jantung bertambah kelajuannya. Anak-anak angklung dipanggil untuk bersedia.
 

 
Kami diberi sedikit masa untuk buat latihan oleh kerana waktu kami tiba rancangan Berita sedang keudara. Penerbit meninggalkan pesan supaya jangan beredar dahulu selepas uji bakat kerana mereka hendak menemubual kami untuk cover story. Kami berceloteh di luar bilik uji bakat untuk menghilangkan rasa gemuruh. Nombor kami sangat cantik 1212.
 


Tak berapa lama kemudian kami dipanggil untuk diuji bakat. Haniff menjadi jurukamera kami hari ini untuk merakamkan aksi kami. Selepas memperkenalkan diri, alunan musik pun dimulakan maka bergemalah bilik uji bakat akan bunyi angklung Wariseni Sri Muda, Shah Alam di Senawang. Gah gitu.....!
Sebaik sahaja selesai persembahan, maka mic diberikan. Huh....ada soalan cepu emas dari juri. Waduh....kok banyak soalan dan pintanya. Ikutkan saja bung! Nasib baik budak-budak ni ok. Leh follow permintaan juri tu.
 


Habis bersoal jawab....kami menanti di luar untuk ditemubual. Kami di bawa ke lobi kompleks penyiaran. Ahhhh.....mereka minta tagline pula. Tak terfikir pula. Waduh waduh waduh....kok gi mana sih? Bantai jer lah....tagline, Angklung Wariseni!
  
Selesai temubual kami menyimpan alatan dan turun ke tingkat bawah untuk memngisi perut yang lapar. Kafetaria tutup....mungkin jualan tidak hebat. Nasib baik mak cik kat bawah tu ada.
 

Pas makan kami semua ronda-ronda di perkarangan komplek dan sertai aktiviti yang dijalankan di situ. Buat riuh majlis.
Sebelum balik...kami sempat melihat latihan di bahagian luar kompleks. Tarian pinggan....unik gitu. Jam 1.00 tengahari kami bertolak pulang ke Shah Alam.Petang nanti penerbit kata akan buat panggilan kalau berjaya. Ok...we will wait. Pukul 6.00 petang penutup uji bakat.....sekarang jam menunjukkan pukul 7.00 malam. Tiada panggilan. So, konklusi, gagal. Lepas solat ke dapur untuk masak. Oii nasi goreng....oiii bubur kacang....oii rojak....oii nasi....oii bubur....oii mee siam! Uhhh.....Harimau Malaya tewas dengan Siam!

Tut...tut, tepon berbunyi. Sape lak kol orang tengah masak nih. Gagang diangkat....Hello. Cikgu....kumpulan cikgu berjaya...bla, bla, bla......yeeeeeeeehaaaaa! Kita berjaya. So, apa-apa pun update blog esok ya. See Ya! 
 

No comments:

Post a Comment